Waarom ik (bijna) niet meer verbrand in de zon – en wat omega 3 daarmee te maken heeft
Zon en ik: niet een ideale combinatie. Met mijn lichte huid verbrandde ik altijd supersnel, zelfs als ik maar even buiten was. Dit betekent dat ik als kind altijd rondliep in een surfshirt met lange mauwen om mezelf te beschermen tegen zonverbranding. Zonnebrand was een must – en dan het liefst factor 50, meerdere keren smeren per dag. Toch verbrandde ik regelmatig. Frustrerend, vermoeiend én niet bepaald gezond.
Tot ik me vorig jaar serieus ging verdiepen in de rol van voeding en vetzuren bij huidgezondheid en zonblootstelling. Dit naar aanleiding van een gesprek dat ik had gehad in Peru. En sindsdien is er écht iets veranderd.
Wat ik geleerd en ervaren heb, leg ik jullie graag uit!
Omega 3, omega 6 en ontstekingsgevoeligheid
Wat veel mensen niet weten, is dat de vetzuren die we binnenkrijgen via voeding direct invloed hebben op de ontstekingsgevoeligheid van onze huid – en dus ook op hoe snel je verbrandt.
We eten in de westerse wereld vaak veel te veel omega-6 vetzuren (denk aan zonnebloemolie, bewerkte snacks, margarines), en te weinig omega-3 vetzuren (zoals EPA en DHA uit vette vis of visolie). Die verhouding hoort ongeveer 1:1 te zijn, maar is bij veel mensen 10:1 of zelfs 20:1 in het voordeel van omega-6.
En dat is een probleem. Want:
- Omega-6 zet aan tot ontsteking (belangrijk bij herstel)
- Omega-3 werkt juist ontstekingsremmend
Als die balans langdurig verstoord is, wordt je hele systeem gevoeliger voor ontstekingen – en dus ook je huid. De reactie op zonnestraling wordt dan sneller en heftiger: roodheid, verbranding, zwelling. Of te wel: verbrand!
Mijn ervaring: sinds ik mijn vetzuurprofiel verbeterde…
Sinds ik mijn omega 3-inname structureel heb verhoogd – met een goede, zuivere visolie (zoals Bi-Omega 500) en vooral minder omega 6 in mijn voeding en meer vette vis in m’n voeding – is mijn huid echt veel minder snel rood of geïrriteerd in de zon.
Ik combineer dit natuurlijk wel altijd met een natuurlijke zonnebrand (zoals die van Annemarie Börlind – zonder hormoonverstorende filters of schadelijke ingrediënten), maar ik merk dat mijn basisweerstand tegen zon gewoon veel sterker is geworden. Geen trekkerige huid meer, nauwelijks verbranding, zelfs na een dagje in de zon.
En nee, dat betekent niet dat ik nu ongestraft kan bakken in de zon (dit wil je niet voor jouw huidgezondheid!!) – maar het verschil is echt enorm. En het voelt gezond. Biologisch kloppend. Dat is voor mij het teken dat het werkt.
Wetenschap: vetzuren als UV-buffer
In de kPNI-literatuur is hier ook volop aandacht voor. Verschillende onderzoeken laten zien dat omega-3 vetzuren (vooral EPA) een beschermend effect hebben op de huid bij UV-straling. Ze verlagen de vorming van zonverbranding-gerelateerde ontstekingsmarkers en vertragen de roodheid-reactie van de huid.
Een gezonde vetzuurbalans draagt bij aan:
Minder oxidatieve stress in de huid
Betere huidbarrière (denk aan vochtregulatie en herstelvermogen)
Lagere ontstekingsgevoeligheid bij zonblootstelling
In combinatie met gezonde zonblootstelling (dus: opbouwen, overdag in de schaduw, niet bakken en vooral niet verbranden) en natuurlijke bescherming, is dit voor mij dé aanpak geworden die werkt en die jou hopelijk ook kan helpen!
“Langketen omega-3 vetzuren dragen bij aan celmembraanstabiliteit en verminderen oxidatieve schade bij blootstelling aan zonlicht.”
– Simopoulos, 2002, Journal of the American College of Nutrition
Samengevat – mijn persoonlijke tips:
- Eet zo vaak als mogelijk wilde vette vis!
Investeer in een goede omega-3 bron (zuiver, hoge dosering EPA en DHA)
Verminder bewerkte voeding rijk aan omega-6 (margarines, chips, zonnebloemolie) (Deze is echt ongelofelijk belangrijk!)
Kies voor een natuurlijke zonnebrand zonder troep
Bouw zonblootstelling rustig op en luister naar je huid